Ruth de Vos

Ruth de Vos (1981) woont en werkt in Breda

ruthdevos@gmail.com

De schilderijen van Ruth de Vos gaat over de invloed van technologie op de mens. Vanuit het contrast met traditionele technieken van schilderen in olieverf, borduren en haken onderzoekt ze in haar nieuwste werk de relatie tussen mens en machine.

Lees ook mijn artikelen op de website van Witte Rook:

Technologie in de schilderijen van Ruth de Vos deel 1 Het contrast tussen de techniek van olieverfschilderkunst die al eeuwenoud is en nieuwe technologie vind ik spannend en speelt een grote rol in mijn werk. Het schilderij is in veel opzichten een tegenpool van nieuwe technologie. In de computertechnologie verandert alles razendsnel, producten die gisteren werden ontwikkeld zijn over een half jaar weer verouderd. Het schilderij wordt al eeuwenlang op dezelfde manier gemaakt, het enige wat je nodig hebt is een paneel of doek en een pigment met een bindmiddel. En een oud schilderij kan nog even relevant zijn voor de kijker als het een paar eeuwen geleden was, hoewel waarschijnlijk op een andere manier, omdat er met andere ogen naar gekeken wordt. Computertechnologie draait om snelheid, mijn schilderkunst gaat over langzaam: laag over laag wordt een schilderij opgebouwd, terwijl het tussendoor telkens minimaal een week droogtijd nodig heeft. Verf tegenover pixels, fysiek tegenover virtueel, uniek versus deelbaar.

Een schilderij vraagt een ander soort aandacht dan een foto op je beeldscherm. De enorme hoeveelheid afbeeldingen die gedurende de dag aan je voorbijtrekken zorgen ervoor dat het beeld inwisselbaar wordt, aan waarde verliest. Het bekijken van een schilderij kan niet op een beeldscherm, het heeft een context waarin je het bekijkt, bijvoorbeeld het museum, een galerie, of thuis. Je wordt met de hand van de maker geconfronteerd, je kunt de penseelstreek volgen over het doek. Het schilderij zorgt voor een andere manier van kijken en daarin is haar relevantie te vinden. Ik denk dat de traagheid van het kijken, waardoor het schilderij los komt te staan van de stroom aan afbeeldingen die we tot ons nemen, het schilderij zelfs bij uitstek een medium maakt om het over hedendaagse onderwerpen te hebben.

Technologie in de schilderijen van Ruth de Vos deel 2


OPLEIDING

ARTEZ Kampen 2000-2004

Kunstgeschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen 2004-2008

TENTOONSTELLINGEN

2022 Kaalstaart, Breda, 28-29 mei

2021 In de Dwarsstraat, Amsterdam, 11-14 november (solo)

2021 Artist in Residence, Witte Rook, Breda, 17 mei-6 juni (solo)

2021 Etalage-art, Dordrecht, maart-juli (groeps)

2020 Benefit for Brabant, Park, Tilburg, 8-30 augustus (groeps)

2020 Artist in Residence, 168H, 29 juni-5 juli (online) 

2019 Nasty Women, team Femke, De Balie, Amsterdam, 8-15 december (groeps)

2019 Pakje Kunst Expo, Stadsgalerij Breda, 29 november-22 december (groeps)

2019 Uit Breda, Galerie 48 SBK Breda, 5 juli-18 augustus (groeps)

2018 Wij, de kunstenaars, Stedelijk Museum Breda, 3 maart-2 april (groeps)

2016 Galerie 48, SBK Breda, Femke Dekkers, Anne Vincent Dijkstra & Ruth de Vos, 23 juli-3 september

2015 Kunstenaarsinitiatief IDFX, Breda, 4-26 juli (solo)

2014 Kunstweekend Beetsterzwaag, 28 en 29 juni